Lokul ( Kömbe) Tarifi



                 






                MERHABA ARKADAŞLAR;



Yaşadığımız bu zor günlerde herkesin kafası karışık ve üzüntülüyüz. Daha fazla strese girmeden ve kendimize dikkat ederek hayata devam etmek zorundayız. Evde kaldığım şu günlerde, sağlık problemlerinden dolayı ara verdiğim bloğuma tekrar yazmaya başladım. Kendimce neyi iyi, güzel gördüm ve eğlendiysem sizlerle de paylaşacağım.
Herkesin kendini iyi hissettiği, ya da onları yaparken rahatladığı bazı hobileri vardır. Benim hobilerim ise iş dışında evde yapmayı sevdiğim, yemek yapmak, tatlı yapmak, börek yapmak. Bunları yapınca rahatlıyorum.
İlk tarifim bizim Afyon yöresine ait lokul.Bizim oralarda diğer adı da kömbedir. Annem biz çocukken kuzine sobada büyük büyük yapardı. Gerçekten çok lezzetli olurdu.
Eveeeet arkadaşlar şimdi geldi o güzel ve lezzetli tarifime. Bayılacaksınız tadına. Birebir tarif. Başlıyoruz hazırmıyız?

LOKUL ( KÖMBE) TARİFİ

MALZEMELER

Yarım kg çekilmiş haşhaş ( tüm marketlerde satılır)
1 paket yaş maya
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su ( Eğer biraz daha yumuşak seviyorsanız su yerine 2 su bardağı süt koyabilirsiniz. Yumuşak olur. Damak zevki size kalmış)
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı 1 tatlı kaşığı kadar tuz
1 çay bardağı şeker
Alabildiğine un

ÜZERİ İÇİN
1 çorba kasesi sıvıyağ

YAPILIŞI

Hamur cıvık olacak. 15.20 dk mayalansın. Hamur mayalanırken bir kaba haşhaşı boşaltalım. Üzerine 1 su bardağı sıvıyağ katalım.Karıştıralım. Bu işleme haşhaşı açma işlemi denir. Hamur mayalanınca hamuru açalım. Şimdi biz zini deriz. Eğer yoksa büyük tepsi. Oda yoksa masada da olur. Yapacağımız alanı iyice yağlayalım. Elinizle bir avuç hamur alıp yağladığımız alana koyalım. Ben genelde zinide yaparım. O yüzden burada size zini kelimesini kullanacağım.Ziniye hamuru koyunca elimizi üzeri için ayırdığımız kasedeki yağa batırıp hamuru elimizle bastırarak yuvarlak şekil yapıyoruz. Çok büyük ve düzgün olmasına gerek yok. Pide şeklinde. Sonra yağladığın haşhaşı hamurun heryerine sür. Sürdükten sonra rulo şekli ver. Ruloyu 3 parmak büyüklüğünde hepsini kes. Yağladığımız fırın tepsisine dipdibe aralıksız koy. 200 derece fırında 40 dk üstü kızarana kadar pişir. İkinci tepside uzun şekiller verdim. Biraz muzurluk yaptım. En son az hamur kalınca, tepsinin diğer sırasına tahinli pide, küçük açmalar yaptım.  Çok yaptım çünkü buzluğada atılıyor arkadaşlar.
Tarifim çok lezzetli deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun arkadaşlar..😊😊

Yorumlar

Yorum Gönder